Kategori: Bøger

Læseudfordringer i 2020

Jeg lærte først sådan rigtig at læse, i de sidste par år af folkeskole, efter mange timer i diverse specialklasser. Faktisk blev flere af mine andre timer som historie og geografi inddraget, så der var tid til at sætte et ekstra fokus på læsning og stavning. For mange vil dette være opskriften til at opgive romaner. 

Jeg har imidlertid altid elsket bøger! Jeg erindrer at min mor ofte tog os med på folkebiblioteket, da jeg var lille og højtlæsning var en dagligdagsting i mit barndomshjem. Min far læste ofte Troldepus-bøgerne for mig før jeg skulle puttes. Og min mor har læst højt for mig helt op i teenageårene. Denne kærlighed til bøger, som jeg fik med derhjemme fra, var utrolig vigtigt i min kamp med at lære at læse, fordi jeg blev ved med at se en stor værdi i bøger. 

Derudover mødte jeg i specialklassen også de fantastiske lydbøger, som jeg selv i dag foretrækker, når jeg bare skal slappe af med en god bog. 

Når jeg kigger tilbage, kan det derfor godt være lidt en overraskelse at jeg endte med at læse litteraturhistorie på universitet og nu snart har arbejdet i biblioteksverden i over 10år. J

Jeg er dog matematisk student og jeg har altid elsket at lave liste og udregninger på hvad jeg læser. Hvor mange sider om dage, hvor mange bøger om året og des lignede. Det gør jeg stadigvæk (se sidste indlæg) og det er blevet langt nemmere at holde styr på det hele med hjemmesiden goodreads. 

Denne fascination med statistik gør imidlertid også, at de læseudfordringer jeg sætter mig selv hver år næste altid tager udgangspunkt i tal. Sådan bliver det også i år, hvor jeg har sat mig tre mål. 

Den første udfordring er at læse 150bøger i løbet af 2020. Det bliver tredje år at jeg sætter mig selv dette mål og jeg har endnu ikke nået det. Sidste år blev det til 114bøger og i 2018 blev det til 112. I det mindste stiger tallet hvert år. 

Der er to grupper af bøger, som jeg ikke tæller med for at nå dette mål. Det er billedbøger og begynderlæsningsbøger. Dette skyldes at jeg arbejder som børnebibliotekar og at jeg derfor dagligt forsøger at læse enten en billedbog eller begynderlæsningsbog, for at holde mig opdateret indenfor området. Ved der er mange der heller ikke tæller tegneserier med, men jeg læser så få af dem om året, at de får lov at komme med i optællingen for at opfordre mig selv til at læse flere af dem. 

For at fejre 2020 har jeg desuden givet mig selv to udfordringer med 20bøger i hver. 

Den ene udfordring er at læse 20 klassikere i løbet af det næste år. Sidste år fik jeg kun læst en; Kejseren af Portugalien af Selma Lagerlöf, men den endte med at vinde titlen som den bedste bog jeg læste i 2019. Derfor vil jeg gerne have fokus på at fordybe mig mere i litteratur og bruge tid på flere klassiker. 

Udover at fordybe mig mere i klassiske titler, vil jeg også gerne læse bøger fra en bredere del af verden. Sidste år læste jeg bøger skrevet af forfattere fra ti forskellige lande og flertallet var fra Europa og Nordamerika. I år vil jeg gerne læse forfattere fra mindst 20 forskellige nationaliteter og have ekstra fokus på at ramme forfattere der bor udenfor den vestlige verden. Baggrunden er at bøger giver et fantastisk indblik i andre menneskers virkelighed og derfor finder jeg det vigtigt at jeg læser så bredt som muligt både når det kommer til genre, baggrund, seksualitet og ikke mindst nationalitet.  

…. Men det er jo allerede februar, så hvordan går det med disse udfordringer? I 2020 har jeg pløjet mig igennem 22 bøger indtil videre og er derfor 6 bøger foran i forhold til antal læste bøger. Jeg er i gang med to klassiker, men jeg har ikke færdiggjort en. Og jeg har læst forfattere fra fem lande… og ja de er alle fra Europa og Nordamerika, så her er der virkelig plads til forbedring.   

Hvad med dig? Laver du læseudfordringer til dig selv?

Et års bøger i tal

Der er en kærlighed i mit liv, som jeg meget sjælden taler om. Ikke fordi den som sådan er syndig, men mere fordi jeg ikke har brugt den meget i de seneste år. Jeg elsker imidlertid matematik, regneark og statistikker. Hvad der nok ikke kommer som nogen hemmelighed, er at jeg også elsker at læse og lytte til bøger. Så her har I et indlæg der beskriver 2019 igennem de bøger jeg har læst. 

I løbet af året pløjede jeg igennem 26.439 sider fordelt på 114 bøger, altså et gennemsnit på 72,5sider om dagen. Langt flertallet blev lyttet til frem for læst, men jeg har ikke ført notater på hvor mange præcist. 

89 af bøgerne var skrevet af kvinder, mens kun 25 var skrevet af mænd… Der var 1 ungdomsbog, 6 børnebøger og 107 voksenbøger. Ud af de voksenbøger var der 25 fagbøger og 9 af disse var fra serien Tænkepauser fra Aarhus Universitet.

Den bedste fagbog var Viking: Ran, ild og sværd af Jeanette Varberg, som gjorde mig klogere på denne del af dansk historie med alle des røverhistorierne i et spændende felt mellem videnskab og litteratur.  

De 72 forfatterne jeg læste, fordelte sig på 10 forskellige lande. Der var 

  • 44 danskere
  • 9 englændere 
  • 7 fra USA
  • 3 skotter
  • 2 nordmænd
  • 2 australier 
  • 2 nigerianer 
  • 1 canadier 
  • 1 svensker
  • 1 nordmand 

Genremæssig var der en stor vinder – historiske romantiskeromaner, som helst kan tage udgangspunkt i Jane Austen storhedstid, med et drys af det seksuelle fra Fifty Shades of Grey. Det blev næsten sygelig for mig at læse disse bøger. De var et fantastisk frirum, når man kom træt hjem fra arbejde eller lagde på en solseng på Gran Canaria. Særligt har jeg nydt Lisa Kleypas forfatterskab, som jeg læste 14 romaner af i løbet af året og blev den forfatter jeg læste flest bøger af.

På den lidt mere pinlige side, kan jeg fremhæve at jeg kun har læst 1 klassiker i løbet af 2019. Ikke videre imponerende når jeg nu er med i en klassiker læsekreds og burde have læst mindst 8 i den sammenhæng… det er imidlertid rart at der altid er plads til forbedringer. 

Den ene klassiker var romanen Kejseren af Portugalien af Selma Lagerlöf, som får pladsen som den bedste bog jeg læste sidste år. Det er en hjertegribende historie om en mand, hvis hjerte først begynder at slå i det øjeblik han møder sin datter og som siden bliver sindssyg af denne datters svigt.

Vil du gerne have en oversigt over alt jeg har læst, så find mig på goodreads.com som jeg løbende opdatere i forhold til min læsning. 

Reading challenge: count down 1

Ok – ja… så er der igen gået alt for lang tid siden, at jeg har opdateret herinde. Som altid har jeg tusinde gode undskyldninger og en million dårlige, men dem gider I ikke høre alligevel, så skal vi ikke bare komme videre til det vigtige?

Hvad er det så du mener der er så vigtigt Gitte? 

Jo nu skal I bare høre. Jeg elsker www.goodreads.com, som er en hjemmeside hvor læsere fra hele verden kommer og deler deres læseoplevelser. Man kan følge venner, bekendte og fremmed og se hvad de læser, har læst og gerne vil læse. Samtidigt er det et fedt sted at finde ideer til den næste bog man gerne vil læse eller finde ud af hvordan en serie hænger sammen. Det er sådan lidt en facebook/wikipedia for bøger og de mennesker der elsker at læse dem. 

Hvert år har man også muligheden for at sætte sig en læseudfordring på hvor mange bøger man forventer at læse på det kommende år. I 2017 udfordrede jeg mig selv til at læse 100bøger, hvilket jeg nåede på et hængende hår. I 2018 var jeg lidt mere sindssyg og forventede at læse 150bøger. Jeg nåede imidlertid kun op på 112bøger og nåede derfor ikke mit læsemål. 

Igen i år har jeg sat målet til at være 150bøger. Indtil videre har jeg imidlertid kun nået at sluge 64… det betyder desværre at jeg skal læse 86bøger mere i år for at nå målet.

Det er lidt under 5,5bøger i ugen – de næste 16 uger. Virker dette realistisk? Nej. Har jeg tænkt mig at gøre et forsøg? Ja! 

Jeg kunne jo i teorien bare sætte mig ned og læse 86 begynderlæsningsbøger og have nået mit mål inden weekenden. Dette føler jeg dog ville være at snyde lidt, da det ikke var ideen, da jeg gave mig selv udfordringen. Så her er et par regler jeg har sat op for mig selv.

  • Max en børnebog eller tegneserie må tælles med i læseudfordringen om ugen.
  • Hver onsdag i de næste 15uger, vil der komme en opdatering på hvor godt eller dårligt det går med at få læst. 

Har nogen af jer anbefalinger til nogle gode og ikke alt for lange bøger? 

Sunday Blues #13

Sidder i et arrivatog mellem Nowhere og Langtbortistan, efter en weekend hjemme på farmen hos min familie. Der er blevet købt julegaver, gået ture med hunden og ikke mindst har jeg set Barneby med min far. Det har været utrolig hyggeligt, men en ny uge truer i horisonten. Den sidste ugen inden der er dømt juleferie, med alt hvad den bringer af familiehygge, gaver og alt for meget mad. Glæder mig allerede, men skal lige overleve endnu en standart uge og det er egentlig lidt synd for os alle.

I det mindste er jeg i gang med en ny Jenny Colgan bog og det er ligesom at få et ekstra knus og masser af chokolade på en gang. Hun er bestemt ikke en af de dygtigeste forfattere jeg nogensinde har læst, men hun er en af de hyggeligste og det kan jeg kun være en fan af. Hendes bøger handler ofte om hektiske kvinders lidt grå liv i større byen og hvordan de finder meningen og kærligheden i deres liv, efter de flytter ud i de små samfund i Skotland og England.

Den første af hendes bøger jeg læste (lyttede til) var ”Den lille butik med de lykkeligste slutninger”. Romanen handler om en bibliotekar, der ender med at blive fyret fra sit job under en effektiviserings runde. Hun ender i Skotland, hvor hun køber en gamle varevogn, som hun laver om til en boghandel med brugte bøger.  En bog fyldt med gode bøger, spændende mænd og en rigtig sød border collie. Hvordan kan man alt andet end knuselske sådan en historie, særligt når man arbejder som bibliotekar.

Var også meget begejstret for historien om ”Rosie Hopkins’ søde drømme”, hvor en sygeplejsker fra London vælger at tage til Nordengland, for at hjælpe sin gamle grandtante med at få solgt hendes slikbutik. Bogen foregår både i nutiden og fortæller også om grandtantes kærlighedsaffære under 2. verdenskrig. Super sød og fyldt med godt humør.

Jeg er lige begyndt på ”Det lille bageri på strandpromenaden” og den lover også virkelig godt. Så kan kun anbefale Jenny Colgan, hvis man har brug for en hyggelig bog at læse i henover julen.

P.S. Til alle jer nørder derude, så har hun også været manuskriptforfatter til flere Doktor Who afsnit.

Argh Gitte #3

Til tider er jeg udstyret med en alt for god fantasi, med et drys af godtroenhed! F.eks. fortalte en af mine kusiner mig engang, at der boede små mennesker nede i toilettet, som kunne finde på at nive mig i numsen, hvis jeg sad for længe på tønden. Jeg troede på hende; dum som jeg var.

Jeg er også bange for mørket… hvad er de hvide pletter på dette billede. Lysende vinduer bag træerne eller lysende øjne fra væsner der vil spise mig.

Denne gode fantasi og min evnen til at bilde mig selv ting ind, får mig ofte ud i nogle pinlige situationer, hvor jeg har lyst til at råbe ”Argh Gitte”. Det sker særligt ofte, når jeg bliver meget fanget af en lydbog.

I disse dage er jeg ved at høre Som pesten af Hanne Vibeke Holst. Bogen handler om hvordan en pandemisk influenza vil påvirke et moderne samfund både politisk, økonomisk og menneskeligt. Et par timer inde i bogen fik jeg feber og jeg var sikker på, at det er det første tegn på at vi (hele menneskeligheden) skal død, indenfor de næste par uger. Og ja – selvfølgelig har jeg googlet og tjekket hvad sandsynligheden er for at det sker.

En anden pinlig episode skete, mens jeg var ved at læse Stalkeren af Chris Carter. En forfatter som har skrevet nogle af de mest barske og uhyggelige bøger jeg nogensinde har læst. Bogen følger en stalker, der sniger sig ind i singlekvinders hjem og dræber dem brutalt. I et kapitel af bogen har en pige fornemmelsen af, at hun ikke er alene i hendes lejlighed. Hun leder alle værelserne igennem og finder ikke nogen. Hun bestemmer sig derfor til at ligge sig til at sove. I det øjeblik hun slukker lyset, siger en stemme ”du glemte at tjekke under sengen”.

Jeg hørte denne del af bogen, mens jeg var nede i fitness og træne. Jeg var helt opslugt, så da en kollega lagde en hånd på min skuldre, for at få min opmærksomhed, hoppede jeg en halv meter og i luften og var lige ved at tisse i bukserne.

I ren kådhed og begejstring, kom jeg til at fortælle om denne bog og episoden i fitnesscentret, til både min mor og Bibliotekaren. De har begge udnyttet denne viden på det groveste. Imens jeg var ved at læse bogen, var vi tilfældigvis hjemme og overnatte ved mine forældre efter en koncert i Herning. Soveværelserne er på 1 sal og min mor kaldte på mig, fordi jeg skulle hjælpe hende med noget. Jeg kunne ikke finde hende, da jeg var kommet på af trappen, men pludselig hoppe hun ud fra et af værelserne og skræmte livet af mig. Jeg skreg og var nær faldet over mine egne ben. Min mor og Bibliotekaren var begge to ved at dø af grin. Min mor skulle bare lige teste, om det kunne passe jeg var så nem at skræmme.

Sidenhen har Bibliotekaren også udnyttet denne viden og hver gang vi er ude og rejse, så hvisker hun om aftenen, ”Du glemte at tjekke under sengen”

Store læseoplevelser 2017

Ved årsskiftet handler det ikke kun om at se fremad. Mange af os gør også status over året der gik og for en bognørd betyder det også at kigge nærmere på hvad jeg har fået læst. Der har været mange gode og dårlige læseoplevelser i år og jeg tænkte at I måske gerne ville høre om et par stykker af dem.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage af Naja Marie Aidt

Tilbage i 2015 mistede Naja Marie Aidts ene søn livet, efter en tragisk faldulykke. I denne bog forsøger hun at beskrive kampen for at finde tilbage til et meningsfuldt liv, om den altopslugende sorg og ikke mindst hendes søge efter lidelsesfæller – både i virkeligheden og i kunsten. Det er en hjerteskærende bog og jeg græd og græd og græd mens jeg læste den.

Hjerneskælv af Zenia Johnsen

Man har travlt, er på vej ud af døren for at mødes med nogen i biografen, men så falder man ned af trapperne og slår ens hoved ind i væggen og nu er ingenting som før. Pludselig har man en hjernerystelse, en hjerneskade, et hjerneskælv og er ikke så meget et menneske.

Bogen er skrevet som små postkort notater, der sætte fokus på de små med uoverskuelige problemer i hverdagen, tilsat et drys af humor og varme. Den sætter fokus på håbløsheden i ikke at føle at man får det bedre og at sygesystemet opgiver en. Den handler om at gå fra at være en arbejdende, læsende og skrivende kvinde, til at græde over at man ikke kan finde sin müesli i føtex. Så rørende en historie.

Den unge Werthers lidelser af Johann Wolfgang von Goethe

Den klassiske historie om den unge Werther, som er flygtet fra byen og lever nu langt ude på landet, hvor han nyder naturen og forsøger at realisere sig selv. Herude møder han den smukke Lotte, som han forelsker sig blindt i. Desværre er Lotte allerede forlovet til anden siden og Werther ender med at begå selvmord.

Romanen ramte lige i hjertekulen. Desværre erindre jeg alt for tydeligt, det at være ung og forelsket. Og ikke mindst sikkerheden om at verden er over, hvis man ikke kan få hinanden.

 Doktor Bagges anagrammer af Ida Jessen

Jeg elskede En ny tid, der handlede om lægehustruen Lilly, som i starten af romanen mistede sin mand. En ægtemand der har mange hemmeligheden og som Lilly efter 25års ægteskab stadig ikke rigtig kender. I Doktor Bagges anagrammer får vi lov at læse lægens egen tanker om livet, barndommen og verden generelt. Utrolig smuk skrevet romanen, omkring et ekstremt ensomt menneske.

Sookie Stackhouse(True Blood) serien af Charlaine Harris

Denne serie er bestemt ikke stor litteratur, men den er enorm fængende og jeg læste alle 13 bind i serien på under 2 måneder. Bøgerne handler om den unge sydstatskvinde Sookie, der forelsker sig i den lokale vampyr Bill Compton. Kærligheden mellem levende og udøde er imidlertid ikke let og der er mange der ikke er fans af forholdet. Urban fantasy når det er bedst… og værst.

Om end 2017 var fyldt med fantastiske læseoplevelser, så var der også flere skuffelser. De to største var Sus af Jonas T. Bengtsson og Alkymisten af Paulo Coelho.

Sus er en udmærket roman, men i forhold til hvad Bengtsson ellers har skrevet, var den ikke værd at skrive hjem om. Jeg elsker normalt hans lettere gakkede persongalleri, men hovedpersonen Sus blev aldrig troværdig for mig og jeg manglede et reelt handlingsforløb.

Alkymisten beskrives som en bog der vil ændre dit liv for evig. Det handler om en ung dreng, der drager ud i verden for at finde sin personlige legende. Det føles lidt som en selvhjælpsbog, der er kommet i form af en roman. Jeg er virkelig ikke fan og havde brug for en ekstra dosis Brinksman efter denne bog.

Til alle jer, som ikke følger bloggen for litteratur… jeg skal nok snart skrive om noget andet, men der er sgu gået nørd i mig.

18 bøger på 5 dage

Den 27 december gik det op for mig, at jeg manglede at læse 18bøger, for at have læst 100bøger i 2017. Det blev startskuddet på en ekstrem læsemarathon, som overtog mit liv de sidste dage inden det nye år. Jeg troede ikke rigtig selv på det, men til sidst gik der helt sport i det. Ikke mindst fordi så mange af jer, skrev så mange opmuntrende hilsner til mig undervejs. Og jeg nåede det sgu ved hjælp af masser af kaffe, rugbrød til alle måltider og en total mangel på sollys.

Her er en hurtig gennemgang af hvad jeg fik læst.

  1. Cinderella ate my daughter af Peggy Orenstein

Fantastisk bog omkring hvorfor piger elsker pink mere og mere og det at være girly er blevet et mål i sig selv. Synes særlig afsnittet omkring disney piger var interessant, hvor forfatterinde kigger nærmere på hvordan Selena Gomaz og Miley Cyres går fra uskyldige disney stjerner til ekstrem ”seksuelle” kvinder.

5 astiglas ud af 6

  1. Transfervindue af Maria Gerhardt

Poetisk lille bog, som har et utroligt elegant sprog omkring det at dø langsomt af kræft og hvordan man bliver ved med at håbe på at miraklet vil ske.

5 astiglas ud af 6

  1. Cinder af Marissa Meyer

En genfortælling af Askepot. Hovedpersoner er en ung kvindelig cyborg, der lever i New Beijing og arbejder som mekaniker. En dag dukker rigets unge prins op i hendes bod, for at få repareret sin androide. Herfra udspiller der sig en kærlighedshistorie, mixet godt med familiedrama og verdenspolitik i et fremtidssamfund. God underholdning og glæder mig til at læse anden del af serien.

4 astiglas ud af 6

  1. Dage af Dorthe Nors

Smuk lille bog med lister over dages begivenheder, tanker og elefanter i den lokale park. Elsker simpelthen Nors sprog

5 astiglas ud af 6

  1. Julebestiariet af Bennie Bødker

Fantastisk julekalenderbog omkring de uhyggelige væsner, der ”lever” i Europa og som særligt kommer frem til juletiden. Tag aldrig til Island i december! Jeg ville have været skrækslagen over bogen som barn, men min storebror ville have elsket den. Derudover har den helt fantastiske illustrationer af John Kenn Mortensen.

4 astiglas ud af 6

  1. Harry Potter and the Prisoner af Azkaban af J. K. Rowling

Et dejlig genlydt med en af mine ynglings Harry Potter bøger indlæst af Stephen Fry

6 astiglas ud af 6

  1. Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage af Naja Marie Aidt

En helt fantastisk bog omkring det at miste sin søn, efter at han påvirket af svampe sprang ud af et vindue på 4 sal. Denne bog er så smuk og rørende og jeg græd og græd og græd, mens jeg læste den.

6 astiglas ud af 6

  1. Sevastopol fortællinger af Lev Tolstoj

Tre noveller omkring belejringen af byen Sevastopol i 1854-1855, hvor Frankrig, England og Rusland kæmpede om magten i området. Tolstoj var selv til stede under belejringen og han fortæller om gruen, modet og nederlaget for de russiske soldater. Et godt indblik i hvorfor Rusland stadig er så interesseret i dele af Ukraine.

4 astiglas ud af 6

  1. Casino Royale af Ian Flemming

Den første James Bond roman og jeg var mere eller mindre forarget af ende til anden. Særligt når Bond udtaler sig om, at kvinder bare skal blive hjemme ved kødgryderne i stedet for at gå i vejen. At kvinder kun er relevante, hvis de er smukke og vil have sex med ham. Og at man aldrig kan stole på kvinder, da de altid forsøger at snyde en. Det er virkelig en bog af sin tid, men er dog glad for at have læst den.

3 astiglas ud af 6

  1. Magi af Jesper Sørensen

En kort lille bog, som er en del af Aarhus Universitets Tænkepauser omkring, hvorfor den menneskelig hjerner tror på magi.

3 astiglas ud af 6

  1. Hodja fra Pjort af Ole Lund Kierkegaard

En god dansk børnebogs klassiker, som jeg faktisk aldrig har læst før. Hyggelig oplevelse med flyvende tæpper indlæst af Peter Frödin. Kan bestemt anbefales.

4 astiglas ud af 6

  1. Sommerfugledalen: et requiem af Inger Christensen

En skøn digtsamlingen. Lyttede til den om morgen den 31 januar, mens jeg ventede på at min første kop kaffe blev klar. Indlæst af forfatteren selv. Nyder digte mere som lydbog, end når jeg blot læser dem.

4 astiglas ud af 6

  1. Smerte af Troels Staehelin Jensen

Endnu en lille fagbog fra serien Tænkepause, omkring hvorledes vi registrere smerte og hvorfor ikke alt smerte føles ens.

3 astiglas ud af 6

  1. Marvel 1602, bind 1 af Neil Gaiman

Hvad ville der ske hvis de kendte marvel figurer var hensat til år 1602. Hvordan ville Fury være, hvis han var mesterspion for dronning Elizabeth den første? Og hvem stod egentlig bag den spanske inkvisition? Typisk marvel univers, men et stærk drys Neil Gaiman. Kræver dog godt kendskab til marvel universet, hvis man vil fatte hvad der foregår.

4 astiglas ud af 6

  1. Alfabet af Inger Christensen

Endnu en kort med dejlig digtsamling af Inger Christensen. Hørte også denne som lydbog og jeg følte mig næsten hensat til en trancetilstand af nydelse.

5 astiglas ud af 6

  1. Skønheden og uhyret af Bjarne Reuter

Den klassiske historie om Skønheden og udyret genfortalt af Bjarne Reuter. Mindre rar og venlig end disney visionen.

3 astiglas ud af 6

  1. Marvel 1602, bind 2 af Neil Gaiman

Anden del af tidligere omtalte tegneserie.

3 astiglas ud af 6

  1. Huset overfor af Naja Marie Aidt

Endnu en lille digtsamling. Læste den meget hurtigt og den bør bestemt genlæses, da jeg ikke tog mig tid til alle nuancerne.

3 astiglas ud af 6 mulige

Jeg var godt i gang med et par andre bøger, blandt andet Fight like a girl af Laura Barcella og  Etiquette & Espionage af Gail Carriger. Jeg indså imidlertid lørdag aften, at jeg ikke ville nå at læse dem begge færdige og samtidigt nå 6 andre bøger. Derfor ændrede jeg taktik og læste to tegneserier, to børnebog og tre digtsamlinger den 31 januar. Det føles lidt som om jeg har snydt mig til en sejre. I løbet af året har jeg imidlertid ikke læste mange bøger i de tre kategorier, så jeg har valgt at gode tage det.

Så har jeg snydt eller kan det godtages?

2017 læseudfordring

Ja ja ja. Jeg ved det godt. I starten af december lovede jeg, at der ville være daglige indlæg til jer, men det blev aldrig rigtig til noget. Først var jeg syg, så var der arbejde og så var det jul. I bund og grund igen en masse dårlige undskyldninger, der er skyld i at jeg endnu engang ikke har fuldt en udfordring til dørs. Og nu hvor jeg sidder i slutningen af året, går det lige pludselig op for mig, hvor mange ting jeg faktisk ikke har nået.

Tilbage i starten af 2017 begyndte jeg f.eks. for alvor at bruge hjemmesiden goodreads, til at holde styr på hvad jeg har læst og ikke mindst finde ny romaner at læse, ud fra hvad mine venner, fremmede og forfattere anmeldte som gode bøger. På goodreads kan man stille sig selv en læseudfordring på hvor mange bøger, man forventer at læse på et år. Herefter holder hjemmesiden styr på hvor langt man er kommet og hvor meget man eventuelt er bagud. Jeg stillede mig selv en udfordring på at få læst 100bøger og har pt. kun nået 82.

Så jeg har tænkt mig at gøre noget sindssygt. Jeg vil i løbet af de sidste fem dage i 2017, gøre mit bedste for at læst 18bøger, så jeg kan nå i mål med denne udfordring. Jeg vil ikke love at der ikke er en enkelt børnebog eller to imellem, men flertallet skal være rigtige bøger af et vist omfang. Derudover er jeg allerede i gang med en lille håndfuld, der bare skal læses færdig. Det vil dog betyde, at jeg skal læse 3,6bøger færdig om dagen resten af året, mens jeg både skal på arbejde, i biografen med bibliotekaren og ikke mindst fejre nytåret. Jeg vil allerede nu forudsige, at det bliver et hæsblæsende og vildt ridt imod målstregen med masser af kaffe og sikkert også en del sukker. Og ja – det er sgu dybt urealistisk.

Du kan følge det vilde foretagen både her på bloggen, facebook, instagram og ikke mindst goodreads. Knus, kys og god læselyst fra mig til alle jer.

Læsevaner

I dag er det virkelig mandag og jeg magter virkelig ikke verden eller at finde på noget super originalt til bloggen. Heldig nok faldt jeg lige over en book-tag med spørgsmål om mine læsevaner.

  1. Hvor og hvordan finder du inspiration til ny læsning?

Arbejde, venner og goodreads. Jeg arbejder til daglig ved Esbjerg Kommunes Biblioteker som projektleder og børne- og ungebibliotekar. De fleste dage har jeg derfor mange bøger i hænderne og både kollegaer og lånere er gode til at komme med råd til nye læseoplevelser. Derudover bliver jeg nemt fanget af flotte forsider og bliver lige nød til at tjekke bogen nærmere.  Jeg er også så heldig at have mange læsende venner og det betyder at der bliver snakket meget om bøger i min omgangskreds. Sidst men ikke mindst, så får jeg også af og til gode råd til nye titler på goodreads… særligt når det kommer til mine store svaghed urban fantasy.

  1. Hvorfor begyndte du at læse bøger?

Jeg begyndte at læse, fordi mine lærer blev ved med at sige at jeg ikke kunne finde ud af det. Jeg er lettere ordblind og lærte først for alvor at læse, da jeg var en 14-15år. Indtil da havde mine forældre brugt meget energi og tid på at læse højt for mig og sikre at jeg blev ved med at finde bøger og historier interessante. Den første bog jeg kan huske at jeg læste for sjov var Heksen, løven og garderobeskabet af C.S. Lewis. Den anden bog var En vampyrs bekendelser af Anne Rice.

  1. Hvordan har du ændre smag (genrer mæssigt), efterhånden som du er blevet ældre?

Jeg elskede vampyrbøger tilbage i 1990erne. I 1999 flyttede jeg som 17årig til London for at arbejde som au pair, i det næste år blev det til mange flere vampyrbøger og penguin klassikere som Jane Austen og Brönte søstrene, fordi disse bøger var virkelig billige at købe. Det var også i England, at jeg første gang støtte på Harry Potter bøgerne, som jeg har elsket siden.

I gymnasiet var der endnu flere vampyrbøger, Stephen King og enkelte danske klassikere som Marie Grubbe af J. P. Jacobsen. Det var også i disse år at jeg for første gang læste Herman Bang og jeg kunne ikke fordrage ham.

Efter gymnasiet blev jeg enig med mig selv om, at jeg ville læse litteraturhistorie, men jeg startede med endnu et år som au pair. Denne gang flyttede jeg til Wien og boede hos en dansk/østrigsk familie, hvor moderen havde læst litteraturvidenskab. Dernede læste jeg Thomas Mann, Ernest Hemingway og Neil Gaiman i en skøn blanding.

Efter jeg begyndte på litteraturhistorie læste jeg mest det der var på pensumlisten, blev forelsket i Herman Bang og begyndte at læse nyere nordisk litteratur som Erlend Loe. Det var også i Aarhus, at jeg for alvor begyndte at læse min guilty pleasure urban fantasy.

I dag læser jeg det meste – men høre helst lydbøger med gode oplæsere på Storytel.

  1. Hvor ofte køber du bøger?

Meget sjældent! Kommer normalt hjem med et par stykker fra bogforum og så kommer jeg nogen gange til at købe urban fantasy titler som e-bøger, hvis jeg virkelig er blevet fanget af en serie. Er jeg i England er all bets off. Bøger er så billige derover.

  1. Hvordan reagere du, hvis du ikke synes om en bogs slutning?

Bliver først sur, men så finder jeg bare på en bedre slutning selv ;).

  1. Hvor ofte har du smugkigget på de sidste sider, for at se hvordan bogen ender?

For en uge siden ville jeg sige aldrig, men så var jeg nød til at sikre mig at Tangøje kom godt hjem i Kaskelotternes Sang.

Hvad finder I inspiration?

Mine første litterære oplevelser

I mange år var jeg sikker på, at jeg havde læst Moby Dick og jeg blev meget forvirret når folk fortalte mig at det var en meget lang voksenbog. Jeg kendte jo Moby Dick – han var den store hvide hval der havde kæmpet uendelig mange kampe med os mennesker. Da jeg blev ældre gik det dog op for mig, at jeg kendte Moby Dick fra Kaskelotternes Sang af Bent Haller, hvor den store hvide hval har en gæsterolle midt i bogen. Og om end Hallers bog om hvaler har gjorde et stort indtryk på mig, er det nok ikke helt i samme litterære kvalitet som Melvins roman. Derimod var den en af mine første litterære oplevelser.

Inden jeg begyndte i skole, blev jeg passet i en dagpleje. Mine forældre havde jobs, der betød at jeg blev afleveret tidligere end mange af de andre børn, så jeg var ofte alene den første time eller to. Jeg husker disse morgner som utrolig hyggelige. Jeg spiste morgenmad sammen med husets mand, mens radioen kørte i baggrunden. Det var radioavisen og farvandsudsigter om stiv kuling i Skagerak og nogle morgner blev der også læst hørt fra Kaskelotternes Sang af Bent Haller.

Jeg har klare erindringer om hvordan Tangøjes mor kæmpede med kæmpeblæksprutter i den mørke kolde vand, men husker ikke hvad jeg fik at spise til morgenmad. Jeg husker hvordan mennesker havde efterlad gift i havet som dræbte alle dyrene. Vilde historier om de farlige spækhugger, hajer og ikke mindst om mennesker i jerndyr. Der var mange ting jeg ikke forstod, men det betød ikke så meget, for jeg forstod lige præcis nok til at være helt opslugt af oplevelsen.

Jeg genlæste for nyligt jubilæumsudgaven af roman, der har fået de flotteste illustrationer lavet af Lea Letén, hvis billedbøger jeg er helt forelsket i. Og jeg er nød til at være ærligt og tilstå at jeg bladrede forud, for at finde ud af hvad der helt præcist skete med Tangøjes veninde Gylte, da jeg fik ondt i maven af ikke at vide det. Og selvom bogen er meget pædagogisk og moraliserende, er den samtidigt stadig helt fantastisk.