Måned: januar 2018

Fede film omkring England i 1940

Tilbage i 2012 var jeg på en roadtrip med et par af mine veninder i Sydengland. Det var en helt fantastisk tur, hvor vi både endte med at se The National Gardening Show og var på en punting(sejltur) tur igennem Cambridge. Turen fedeste oplevelse for mig, var imidlertid vores besøg på Dover Castle. Her hørte jeg for første gang om Operation Dynamo, som var et desperat forsøg på at få reddet 300.000 strandede allicerede soldater fra byen Dunkirk i starten af 2. verdenskrig. Store dele af den engelske flåde kunne ikke komme til undsætning, så man endte med at få hjælp fra over 800 mindre private fartøjer. Det er et utrolig smukt billede på Englands position på dette historiske tidspunkt i kampen imod Nazityskland.

Vil du også gerne mærke både håbløsheden og kampgejsten, men har du ikke en tidsmaskine, så vil jeg råde dig til at se disse tre film, der på hver sin måde beskriver stemning i England omkring 1940.

Dunkirk

Den flotteste film jeg har set i det sidste år. Særlig de første 10minutter træk mig virkelig ind i historien, på grund af den fantastiske billedside. Filmen handler om evakueringen af over 300.000 britiske soldater fra Belgien i 1940. Officerne har fået at vide, at man vil kalde operation en succes, hvis man kan få 40.000soldater væk fra stranden inden tyskerne ankommer. Der er utrolig lidt dialog i filmen, men man sidder ikke og mangler den. Den største overraskelse for mig, var hvilken dygtig skuespiller Harry Styles fra One Direction viste sig at være… havde faktisk overvejet ikke at se filmen, efter jeg fandt ud af at han var med.

Darkest Hour

Winston Churchill har hele sit liv drømt om at bliver premierminister i England, men han er ikke en populær man i sit eget parti. Neville Chamberlain bliver imidlertid tvunget til at trække sig tilbage og den eneste opposition vil gå med til overtager hans plads er Churchill. Men hvad magt har du som premierminister, når hele dit parti vil have fredsforhandlinger med Hitler og du selv vil kæmpe til sidste blodsdråbe for et selvstændig England.

Kongens store tale

Historien omkring hvordan George 6, bliver nød til at overtage den engelsk trone efter sin bror Edvard 8, som hellere vil giftes med en fraskilt kvinde end være konge. Eneste problem er at George 6 stammer forfærdeligt, hver gang han skal tale offentligt. 2. verdenskrig luer i horisonten og England har brug for en konge der kan indgyde dem håb og mod over radioen. En god film med tre af mine ynglings skuespiller Helena Bonham Carter, Colin Firth and Geoffrey Rush.

Ti ting jeg vil gøre mere

Så januar er virkelig en lorte måned, hvor vi alle er lidt mere efter os selv end sædvanligt. Vores nytårsforsæt spøger stadig i baghovedet og vi burde virkelig tabe os et par kg, drikke mindre alkohol og ikke mindst ændre hele vores liv. I min optik er det tosset – januar er sgu grå nok i forvejen. Så her er en liste over 10 ting jeg vil gøre noget mere, af den simple grund at de gør min glade.

  1. Drikke mere kaffe med venner.
  2. Stoppe med at være vred på mig selv. Vred over at jeg ikke spiser bedre, vred over jeg ikke træner mere eller vred over jeg ikke får skrevet flere blogindlæg. Det er ok! Det er januar og hvis jeg havde muligheden ville jeg være gået i hi.
  3. Kram ham her. Mine forældres hund er bestemt ikke en hvalp mere, men tvivler på at han selv ved det. Eller også tror han bare, at han er en skødehund.
  4. Tag en lur, når jeg har tid.
  5. Se åndsvag mange serier. Alt fra krimier til halvdårlige dokumentarer.
  6. Bruge mere tid på at se videoer på youtube om at rydde op, end jeg vil bruge på at rydde op.
  7. Nyde at jeg bor ved Vesterhavet
  8. Huske at være i nu’et i stedet for at frygte alle de ting, der kan ske i fremtiden.
  9. Stoppe med at have dårlige samvittighed. Over at jeg ikke er en bedre medarbejder, bedre til at svare på venners sms’er eller bedre til ikke at bruge snooze knappen.
  10. Læse flere bøger uden litterær værdi. Jeg elsker cosy mysteries, urban fantasy og halvdårlige kærlighedsromaner! Det er ikke kunst, men jeg bliver glad af at læse dem.

Hvad vil I gøre noget mere?

Mit uperfekte bloggerliv #3

Jeg har et par gange tidligere delt dage fra mit uperfekte bloggerliv og jeg tænkte det var tid til endnu en omgang. Genlæste lige de to sidste og blev meget opmærksom på en ting. Hvor meget kunne jeg nå på en dag, hvis jeg holdt op med at bruge snooze knappen på mit vækkeur?

7:00 Vækkeuret ringer og jeg trykker på snooze

7:08 Trykker på snooze igen

7:16 Trykker på snooze igen

7:24 Trykker på snooze igen

7:32 Slukker for snooze og ruller ud af sengen

7:33 Sætter kaffe over og smutter på badeværelset

7:40 Kravler tilbage i seng og sover lidt mere

8.15 Drikker dagens første kop kaffe

8.20 Smutter i bad, tørre hår og finder noget relativt rent tøj

8.45 Spiser havregrød – tænder for storytel og lytter til videre til Den der lyver af Ida Jessen

9.00 Overvejer at tage min opvask, men tænker det er vigtigere at jeg tjekker min instagramprofil og opdatere min goodreads.

9.50 Møder på arbejde, henter kaffer og smutter til mit første møde.

11.40 Snakker med kollegaer om hvad det næste emne for Bog, bajer og bio kan være.  Bog, bajer og bio er en arrangementsrække, som Esbjerg Kommunes Biblioteket og Kunstbiografen – Huset Esbjerg laver sammen. Det er verdens nemmeste bogklub, hvor der er et kort oplæg om litteratur, hvorefter vi ser en film sammen, mens vi nyder en kold øl. Tidligere har vi haft temaer som Vampyrer og Jane Austen.

11.55 Smutter til fiskehandleren med et par kollegaer, for at hente Fish and Chips til 11. Hvor tit har I købt remulade for 90kr?

12.45 Drikker kaffe og tjekker endelig mails.

13.00 Snupper lige et møde til

13.30 Flyver ud af døren på arbejde, for at nå til tandlæge

13.50 Vandre febrilsk rundt i venteværelset hos tandlægen. Har jeg nogensinde fortalt jer, at jeg lider forfærdelig af tandlægeskræk.

14.14 NUL HULLER – det sker normalt aldrig for mig. På den anden side, er mine tænder primært lavet af plastik, så der er ikke længere så meget at få huller i…

14.30 Et smut tilbage på arbejde, for at få styr på noget med sommerferieønsker.

15.00 Møder ind hos Headspace, hvor jeg arbejder som frivillige. Headspace er rådgivning for unge, der har brug for at snakke med nogen om de store og små ting i livet. Det er et anonymt og gratis tilbud og vi har mange forskellige unge igennem døren.

18.05 Smutter fra Headspace og går i Rema1000 for at handle.

18.15 Går hjem gennem Esbjergs kolde gader, mens jeg lytter videre til Den der lyver af Ida Jessen. Den bog er altså lidt skummel.

18.35 Smutter forbi føtex og køber en fastelavnsbolle.

18.47 Spiser en leverpostejsmad til aftensmad, men jeg ser et afsnit af Bones.

19.40 Sætter kaffe over og tager lidt af min opvask.

20.05 Begynder at arbejde på et mini litteraturoplæg til Bog, bajer og bio til i morgen omkring barsk realisme fra 90’erne. Drikker alt for meget kaffe.

21.50 Spiser årets første fastelavnsbolle, mens jeg drikker baileykaffe og læser lidt mere i Holly af Truman Capote.

22.44 Skriver dette blogindlæg.

Så i dag har været et totalt rod af aktiviteter, hvor jeg føler jeg har brugt mere tid på at komme fra et sted til et andet, end på faktisk at få lavet noget. Tager hævn i morgen, med en 13timers arbejdsdag.

*Dette er ikke en kritik af professionelle bloggere. Indlægget bunder i grum misundelse

Store læseoplevelser 2017

Ved årsskiftet handler det ikke kun om at se fremad. Mange af os gør også status over året der gik og for en bognørd betyder det også at kigge nærmere på hvad jeg har fået læst. Der har været mange gode og dårlige læseoplevelser i år og jeg tænkte at I måske gerne ville høre om et par stykker af dem.

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage af Naja Marie Aidt

Tilbage i 2015 mistede Naja Marie Aidts ene søn livet, efter en tragisk faldulykke. I denne bog forsøger hun at beskrive kampen for at finde tilbage til et meningsfuldt liv, om den altopslugende sorg og ikke mindst hendes søge efter lidelsesfæller – både i virkeligheden og i kunsten. Det er en hjerteskærende bog og jeg græd og græd og græd mens jeg læste den.

Hjerneskælv af Zenia Johnsen

Man har travlt, er på vej ud af døren for at mødes med nogen i biografen, men så falder man ned af trapperne og slår ens hoved ind i væggen og nu er ingenting som før. Pludselig har man en hjernerystelse, en hjerneskade, et hjerneskælv og er ikke så meget et menneske.

Bogen er skrevet som små postkort notater, der sætte fokus på de små med uoverskuelige problemer i hverdagen, tilsat et drys af humor og varme. Den sætter fokus på håbløsheden i ikke at føle at man får det bedre og at sygesystemet opgiver en. Den handler om at gå fra at være en arbejdende, læsende og skrivende kvinde, til at græde over at man ikke kan finde sin müesli i føtex. Så rørende en historie.

Den unge Werthers lidelser af Johann Wolfgang von Goethe

Den klassiske historie om den unge Werther, som er flygtet fra byen og lever nu langt ude på landet, hvor han nyder naturen og forsøger at realisere sig selv. Herude møder han den smukke Lotte, som han forelsker sig blindt i. Desværre er Lotte allerede forlovet til anden siden og Werther ender med at begå selvmord.

Romanen ramte lige i hjertekulen. Desværre erindre jeg alt for tydeligt, det at være ung og forelsket. Og ikke mindst sikkerheden om at verden er over, hvis man ikke kan få hinanden.

 Doktor Bagges anagrammer af Ida Jessen

Jeg elskede En ny tid, der handlede om lægehustruen Lilly, som i starten af romanen mistede sin mand. En ægtemand der har mange hemmeligheden og som Lilly efter 25års ægteskab stadig ikke rigtig kender. I Doktor Bagges anagrammer får vi lov at læse lægens egen tanker om livet, barndommen og verden generelt. Utrolig smuk skrevet romanen, omkring et ekstremt ensomt menneske.

Sookie Stackhouse(True Blood) serien af Charlaine Harris

Denne serie er bestemt ikke stor litteratur, men den er enorm fængende og jeg læste alle 13 bind i serien på under 2 måneder. Bøgerne handler om den unge sydstatskvinde Sookie, der forelsker sig i den lokale vampyr Bill Compton. Kærligheden mellem levende og udøde er imidlertid ikke let og der er mange der ikke er fans af forholdet. Urban fantasy når det er bedst… og værst.

Om end 2017 var fyldt med fantastiske læseoplevelser, så var der også flere skuffelser. De to største var Sus af Jonas T. Bengtsson og Alkymisten af Paulo Coelho.

Sus er en udmærket roman, men i forhold til hvad Bengtsson ellers har skrevet, var den ikke værd at skrive hjem om. Jeg elsker normalt hans lettere gakkede persongalleri, men hovedpersonen Sus blev aldrig troværdig for mig og jeg manglede et reelt handlingsforløb.

Alkymisten beskrives som en bog der vil ændre dit liv for evig. Det handler om en ung dreng, der drager ud i verden for at finde sin personlige legende. Det føles lidt som en selvhjælpsbog, der er kommet i form af en roman. Jeg er virkelig ikke fan og havde brug for en ekstra dosis Brinksman efter denne bog.

Til alle jer, som ikke følger bloggen for litteratur… jeg skal nok snart skrive om noget andet, men der er sgu gået nørd i mig.

18 bøger på 5 dage

Den 27 december gik det op for mig, at jeg manglede at læse 18bøger, for at have læst 100bøger i 2017. Det blev startskuddet på en ekstrem læsemarathon, som overtog mit liv de sidste dage inden det nye år. Jeg troede ikke rigtig selv på det, men til sidst gik der helt sport i det. Ikke mindst fordi så mange af jer, skrev så mange opmuntrende hilsner til mig undervejs. Og jeg nåede det sgu ved hjælp af masser af kaffe, rugbrød til alle måltider og en total mangel på sollys.

Her er en hurtig gennemgang af hvad jeg fik læst.

  1. Cinderella ate my daughter af Peggy Orenstein

Fantastisk bog omkring hvorfor piger elsker pink mere og mere og det at være girly er blevet et mål i sig selv. Synes særlig afsnittet omkring disney piger var interessant, hvor forfatterinde kigger nærmere på hvordan Selena Gomaz og Miley Cyres går fra uskyldige disney stjerner til ekstrem ”seksuelle” kvinder.

5 astiglas ud af 6

  1. Transfervindue af Maria Gerhardt

Poetisk lille bog, som har et utroligt elegant sprog omkring det at dø langsomt af kræft og hvordan man bliver ved med at håbe på at miraklet vil ske.

5 astiglas ud af 6

  1. Cinder af Marissa Meyer

En genfortælling af Askepot. Hovedpersoner er en ung kvindelig cyborg, der lever i New Beijing og arbejder som mekaniker. En dag dukker rigets unge prins op i hendes bod, for at få repareret sin androide. Herfra udspiller der sig en kærlighedshistorie, mixet godt med familiedrama og verdenspolitik i et fremtidssamfund. God underholdning og glæder mig til at læse anden del af serien.

4 astiglas ud af 6

  1. Dage af Dorthe Nors

Smuk lille bog med lister over dages begivenheder, tanker og elefanter i den lokale park. Elsker simpelthen Nors sprog

5 astiglas ud af 6

  1. Julebestiariet af Bennie Bødker

Fantastisk julekalenderbog omkring de uhyggelige væsner, der ”lever” i Europa og som særligt kommer frem til juletiden. Tag aldrig til Island i december! Jeg ville have været skrækslagen over bogen som barn, men min storebror ville have elsket den. Derudover har den helt fantastiske illustrationer af John Kenn Mortensen.

4 astiglas ud af 6

  1. Harry Potter and the Prisoner af Azkaban af J. K. Rowling

Et dejlig genlydt med en af mine ynglings Harry Potter bøger indlæst af Stephen Fry

6 astiglas ud af 6

  1. Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage af Naja Marie Aidt

En helt fantastisk bog omkring det at miste sin søn, efter at han påvirket af svampe sprang ud af et vindue på 4 sal. Denne bog er så smuk og rørende og jeg græd og græd og græd, mens jeg læste den.

6 astiglas ud af 6

  1. Sevastopol fortællinger af Lev Tolstoj

Tre noveller omkring belejringen af byen Sevastopol i 1854-1855, hvor Frankrig, England og Rusland kæmpede om magten i området. Tolstoj var selv til stede under belejringen og han fortæller om gruen, modet og nederlaget for de russiske soldater. Et godt indblik i hvorfor Rusland stadig er så interesseret i dele af Ukraine.

4 astiglas ud af 6

  1. Casino Royale af Ian Flemming

Den første James Bond roman og jeg var mere eller mindre forarget af ende til anden. Særligt når Bond udtaler sig om, at kvinder bare skal blive hjemme ved kødgryderne i stedet for at gå i vejen. At kvinder kun er relevante, hvis de er smukke og vil have sex med ham. Og at man aldrig kan stole på kvinder, da de altid forsøger at snyde en. Det er virkelig en bog af sin tid, men er dog glad for at have læst den.

3 astiglas ud af 6

  1. Magi af Jesper Sørensen

En kort lille bog, som er en del af Aarhus Universitets Tænkepauser omkring, hvorfor den menneskelig hjerner tror på magi.

3 astiglas ud af 6

  1. Hodja fra Pjort af Ole Lund Kierkegaard

En god dansk børnebogs klassiker, som jeg faktisk aldrig har læst før. Hyggelig oplevelse med flyvende tæpper indlæst af Peter Frödin. Kan bestemt anbefales.

4 astiglas ud af 6

  1. Sommerfugledalen: et requiem af Inger Christensen

En skøn digtsamlingen. Lyttede til den om morgen den 31 januar, mens jeg ventede på at min første kop kaffe blev klar. Indlæst af forfatteren selv. Nyder digte mere som lydbog, end når jeg blot læser dem.

4 astiglas ud af 6

  1. Smerte af Troels Staehelin Jensen

Endnu en lille fagbog fra serien Tænkepause, omkring hvorledes vi registrere smerte og hvorfor ikke alt smerte føles ens.

3 astiglas ud af 6

  1. Marvel 1602, bind 1 af Neil Gaiman

Hvad ville der ske hvis de kendte marvel figurer var hensat til år 1602. Hvordan ville Fury være, hvis han var mesterspion for dronning Elizabeth den første? Og hvem stod egentlig bag den spanske inkvisition? Typisk marvel univers, men et stærk drys Neil Gaiman. Kræver dog godt kendskab til marvel universet, hvis man vil fatte hvad der foregår.

4 astiglas ud af 6

  1. Alfabet af Inger Christensen

Endnu en kort med dejlig digtsamling af Inger Christensen. Hørte også denne som lydbog og jeg følte mig næsten hensat til en trancetilstand af nydelse.

5 astiglas ud af 6

  1. Skønheden og uhyret af Bjarne Reuter

Den klassiske historie om Skønheden og udyret genfortalt af Bjarne Reuter. Mindre rar og venlig end disney visionen.

3 astiglas ud af 6

  1. Marvel 1602, bind 2 af Neil Gaiman

Anden del af tidligere omtalte tegneserie.

3 astiglas ud af 6

  1. Huset overfor af Naja Marie Aidt

Endnu en lille digtsamling. Læste den meget hurtigt og den bør bestemt genlæses, da jeg ikke tog mig tid til alle nuancerne.

3 astiglas ud af 6 mulige

Jeg var godt i gang med et par andre bøger, blandt andet Fight like a girl af Laura Barcella og  Etiquette & Espionage af Gail Carriger. Jeg indså imidlertid lørdag aften, at jeg ikke ville nå at læse dem begge færdige og samtidigt nå 6 andre bøger. Derfor ændrede jeg taktik og læste to tegneserier, to børnebog og tre digtsamlinger den 31 januar. Det føles lidt som om jeg har snydt mig til en sejre. I løbet af året har jeg imidlertid ikke læste mange bøger i de tre kategorier, så jeg har valgt at gode tage det.

Så har jeg snydt eller kan det godtages?