Når kunst virker, så rammer den dig midt i solarplexus og får skudt dig ud af din normale kurs. Lige nu sidder jeg lettere forvirret og forsøger at finde hoved og hale i hvad jeg føler efter jeg har set skuespillet Lille mand hvad nu? af den tyske forfatter Hans Fallada, opsat af Folketeateret.

lillemandhvadnu

Lille mand hvad nu? udkom i 1932 som roman og beskriver en mands sociale nedtur, i de sidste dage af Weimarrepublikken. Vi følger den unge Johannes Pinneberg, der arbejder som bogfører i et lille lokalt firma. Pinneberg kommer sammen med Emma(Pusser) og vi følger dem fra deres dage som kærester til starten af deres fælles liv, efter at de er blevet gift, fordi de er blevet gravide. På grund af den økonomiske krise i 1929 flytter parret til Berlin for at prøve lykken. De indlogerer sig hos Pinneberg mor og gennem hendes elsker finder Johannes også et job i et stormagasin. Stille og rolig begynder de dog en social deroute, hvor de ender en vinterdag i et kolonihavehus uden varme, uden arbejde og uden håb om at tingene vil blive bedre. Den unge Johannes er total nedbrudt, fordi han ikke formår at forsørge sin familie.

Du kan låne bogen her – det har jeg i hvert fald tænkt mig at gøre.

Eller endnu bedre, smut ind og se teaterstykket, som pt. er på turne rundt i landet. Lars Bom og Lisbeth Gajhede gør det helt fantastisk og man kan bare læne sig tilbage og lade sig underholde og forundre.

Nu sidder jeg tilbage med spørgsmålene om hvorvidt det er nogen overraskelse, at folk bliver mere og mere politisk ekstreme, når de er truet på deres levestandart? Hvorfor er vi kommet til den holdning, at fattige selv er skyld i deres økonomiske situation og at vi andre derfor ikke har ansvar for at hjælpe dem – de kan jo bare tage sig sammen?

Interessante tanker der flyver rundt i hovedet på mig, en dag hvor jeg er på vej ud til Esbjergs ghettoområder for at diskutere fordomme med to 9. klasser fra en af kommunens landbysskoler. Glæder mig allerede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.