Så i sidste uge var jeg i avisen… Det er sket for mig før og jeg bliver altid lige del stolt og fjale over mig selv og mine udtalelser. Denne gang var det i forbindelse med promoveringen af en foredragsform der hedder Pecha Kucka(Japansk for sniksnak), hvor oplægsholderen har 20*20 sekunders taletid til at fremlægge sit emne. Jeg er blevet inviteret til at holde oplæg to gange. Den ene gang handlede det om min ynglings forfatter Herman Bang og den anden gang om de datingråd jeg har udledt af Jane Austens bøger – begge gange med en komisk vinkling.

Efter at artiklen kom ud, har flere spurgt om jeg ikke vil dele lidt mere af min litteraturhistoriske viden og det vil jeg meget gerne.

Så her et indlæg om de datingråd jeg har udledt af at have læst Jane Austens romaner.

  1. Døm ikke en bog på dens forside

Første gang vi møder Mr. Darcy i Stolthed og fordomme fremstår han som en arrogant og elitær nar. Intet er godt nok til ham og han har ingen problemer med at påpege omgivelsernes mangler. Kradser man imidlertid lidt i overflader, finder man hurtigt ud af at der gemmer sig et varmt og passioneret hjerte i hans bryst.

  1. Virker han for god til at være sand – så er han det!

I Austens bøger er der utrolig mange charmerede, flotte og ved første øjekast respektable mænd. Problemet er imidlertid, at hvis de virker alt for tiltrækkende og formår de at vinde omverden med deres talegaver, så skal man som kvinde træde meget varsom.

I Stolthed og fordomme møder vi den skønne Mr. Wickham, som er officer i den engelske hær. På overflade er han sjov og har et dejligt glimt i øjet. Han er nem at snakke med og han har sladre om alle de nye mennesker i byen. Eneste problem med ham, er at han er en værre fuckboy, som ligger i med alle de kvinder han kan og når han er i pengenød, forsøger han er forføre unge naive kvinder, så deres familier kan betale alt hans gæld.

I Fornuft og følelser møder vi en lignede mand i den unge Mr. Willoughby, der er den type helt der samler dig op, når du er faldet i gågade og bære dig hjem i din sofa. Han kommer med buketter af vilde blomster til dig og citere poesi, når han overrækker dem til dig. Eneste problem er at han allerede er i et fast forhold og egentlig bare leger med dine følelser for at få tiden til at gå.

  1. Blev mistænkelig hvis jeres forhold skal holdes hemmeligt!

Det er sandt i alle chick lit bøger og det gør sig også gældende i Austens værker. Vil din elskede ikke stå ved jeres forhold, så er der noget helt galt. Både Mr. Wickham og Mr. Willoughby vil gerne have at deres forhold med kvinder går under radaren. Skulle dette ske for dig i et forhold, så er det altså ikke romantisk, men grund til bekymring.

  1. Stil krav – men vær realistisk!

Så man må helt sikkert gerne stille krav til den mand, man vil dele resten af ens liv med. Det er imidlertid en god ide, at forsøge at holde dine ønsker realistiske. Måske er din udkårende ikke ligefrem millionær, men hvor vigtigt er det han har penge, hvis han er et godt menneske. Og måske er han lidt ældre end du ville have ønske, men har et hjerte af guld.

I Lydighed og længsel møder vi f.eks. Kaptajn Wentworth, der 7år tidligere er blevet dumpet af sin kæreste, fordi han ikke have nogen penge eller gode fremtidsudsigter. Nu har han imidlertid gjort karriere under Napoleonskrigene og har fået en knækkelig bonus for godt arbejde og rank af kaptajn. Så er det sgu træls at stå tilbage som pebermø og uden gode muligheder for at vinde ham tilbage.

Et andet eksempel kunne være Colonel Brandon, som vi møder i Fornuft og følelser. Han er dødforelsket i den unge Marianne, som dog kun har øjne for Mr. Willoughby(naren fra tidligere). Og ja – man forstår måske godt at Marianne er lidt forblindet og mest ser Colonel Brandon som en ven af sin afdøde far. Han er imidlertid en af Austens største helte, som i en ung alder bliver sendt til Indien med den engelske hær, fordi hans far ikke bryder sig om det tætte bånd han er ved at få med en ung kvinde, som helst skulle gifte sig med Brandons ældre bror. Desværre ender den unge kvinde alene og gravid i London og dør i barselsengen. Heldigvis finder Colonel Brandon hende i tide til at kunne tage sig af hendes datter. Så nej – så måske ikke den mest charmerede mand i ord, men den perfekte mand i handling.

  1. Gift dig ikke med en kedelig mand med et god job!

Kedelige og socialakavede mænd skal man holde sig fra… ved ikke om jeg behøver at sige mere end Mr. Collins fra Stolthed og fordomme ellers se dette klip.

  1. Dine venner ved sjældent bedst!

Alle kvinder sladrer vel med deres veninder om mænd og vi dele råd, meninger og fordomme om dem. Vi har altid en mening om den nye kæreste og han lever sjældent op til den standart, som vi synes vores veninde burde have. Ved at læse romanen Emma kan jeg dog indset, at vi veninder måske ikke altid ved bedst om hvad der vil gøre en anden til en lykkelig kvinde.

  1. Og det gør dine forældre heller ikke.

Og sidst men ikke mindst – dine forældre ved ikke bedst og de står tit i vejen for dig og ægte kærlighed. Det ser vi både i Stolthed og fordomme, Lydighed og længsel og Fornuft og følelser. Følg derimod dit hjerte, men tag højde for de tidligere punkter.

Jeg elsker Jane Austen og hun har skrevet nogle helt fantastiske kærlighedsromaner, som giver et skønt og ironisk indblik i det engelske samfund i skellet mellem 1700 og 1800 tallet. Men det er vel egentlig åndsvagt, at få sine datingråd fra en kvinde der døde alene, som pebermø boende sammen med sin mor og søster… måske var der også en kat…

Er du en nørd eller ved du noget interessant om et eller andet i Esbjerg, så husk at meld dig til at være oplægsholder til næste Pecha Kucha. Det er ikke farligt og det er lidt et kick at lov at dele ud af sin nørdede viden om et emne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.